Team &
aanvoerder

Uit hoeveel spelers bestaat een hockeyteam?
Hoe vaak mag je wisselen?
Moet er altijd een keeper in het veld staan?
Waar is de aanvoerder verantwoordelijk voor?

Team

Aantal spelers

Een wedstrijd wordt gespeeld met twee teams met ieder maximaal 11* spelers in het veld. Bij aanvang van een wedstrijd moet je minimaal 8 spelers hebben. Het maximaal aantal spelers dat mee mag doen is 16, dus naast de 11 spelers in het veld, mag je maximaal 5 wisselspelers hebben.

Er moet altijd een doelverdediger zijn (een aangeklede of ‘vliegende keep’).

* Bij de jongste jeugd (jonger dan een jaar of 11) wordt met kleinere teams gespeeld. Bepaalde regels zijn daar ook anders.

Wisselen van spelers

Spelers mogen altijd en zo vaak als gewenst gewisseld worden. Behalve tijdens een strafcorner (dan mag alleen de  geblesseerde doelverdediger gewisseld worden) of wanneer een speler zijn of haar straftijd ‘uitzit’. Wisselen moet binnen 3 meter van de middenlijn en de te wisselen speler(s) moet eerst het veld verlaten hebben voordat de nieuwe speler erin mag. Doelverdedigers mogen het veld in de buurt van hun doel verlaten.

 

Teambegeleiders

Aan een team mogen ten hoogste vier teambegeleiders (coaches, verzorgers) worden toegevoegd. Hun plaats is op / in de buurt van de teambank van hun partij. Coaches mogen dus niet met hun team meelopen langs de lijn.

Aanvoerder

Ieder team wijst een speler aan als aanvoerder. Als deze aanvoerder niet meer meespeelt (als je op de bank zit ‘speel’ je gewoon mee), moet een andere speler als aanvoerder worden aangewezen. Aanvoerders dragen een onderscheidende armband om de bovenarm of om de kous direct onder de knie. De aanvoerder is verantwoordelijk voor: 

  • Het gedrag van spelers en teambegeleiders (onder andere de coach).
  • Juiste wissels.
  • Het correct invullen en afhandelen van het wedstrijdformulier.

De aanvoerder kan, indien er iets niet goed gaat met bovenstaande punten, daarvoor een persoonlijke straf krijgen. Bijvoorbeeld een gele kaart.